Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Олена Удовиченко розповіла про порядок роботи закладів освіти в умовах карантину

14/08/2020

 Вчора, під час брифінгу, директорка департаменту освіти і науки Миколаївської ОДА Олена Удовиченко повідомила про порядок організації навчання в умовах карантину у зв’язку із поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

 

Вона пояснила, що є чіткі рекомендації Міністерства охорони здоров'я про які йдеться у постанові № 42 від 30 липня, яку підписав санітарний лікар Віктор Ляшко.

 

Міністерством освіти і науки України  листом  "Щодо організації роботи закладів загальної середньої освіти у 2020/2021 навчальному році" надано відповідні рекомендації. Навчання відбуватиметься лише за їх дотримання.

 

Передбачено наступні вимоги до організації навчання: 

 

- керівники шкіл мають забезпечити різні входи до навчального закладу з графіком, за яким буде відбуватися допуск учнів; 

 

- перед початком навчання вчителі мають опитати учнів про їхнє самопочуття та наявність симптомів респіраторної хвороби. У разі виявлення таких симптомів і відсутності поряд батьків, учнів ізолюватимуть до спеціального приміщення, а також вирішуватимуть, чи направляти дитину до лікарні;

 

- вхід до школи можливий тільки у захисній масці або респіраторі.

 

Олена Удовиченко розповіла, що під час уроків учні можуть бути без масок, але під час пересування територією навчального закладу наявність засобів захисту - обов'язкова. Крім того на вході до всіх приміщень мають бути встановлені місця для обробки рук антисептиками.

 

«На вході до закладів освіти, на видному місці повинні бути розташовані засоби для обробки рук. Для меншого стовпотворіння рекомендується заняття за розкладом, складеним так, щоб діти, по можливості менше перетиналися між собою. Це і різний початок занять, це і, по можливості, заняття на свіжому повітрі, особливо в осінній період, це і використання великих приміщень в школі - актові зали, спортивні, конференц-зали. Також рекомендується проводити всі уроки в одній аудиторії. Крім того, складати розклад перерв так, щоб менше було стовпотворіння, - розповіла начальниця департаменту освіти.

 

Згідно постанови у коридорах та приміщеннях має бути розмітка для відокремлення учнів різних вікових груп. Після закінчення навчання коридори, класи, всі поверхні, дверні ручки мають продезінфікувати та після кожного уроку провітрювати клас не менше 10 хвилин. У школі також мають бути яскраві урни для використаних масок і рукавичок. 

 

Стосовно організації харчування під час карантину у зв’язку із поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19 все також має проходити за графіком. 

 

Столи, за яким дозволяють сидіти лише чотирьом учням, мають стояти на відстані не менше 1,5 метра. Кухарі та працівники їдальні мають бути в масках, також обов'язково у рукавицях. Біля рукомийників мило, антисептики, паперові рушники.

 

Олена Удовиченко акцентувала що за дотримання усіх перелічених рекомендацій має відповідати директор школи. Усі вчителі мають пройти інструктаж, бути у масках та щодня проходити вимірювання температури. Маски варто міняти кожні три години.

Всі новини →