Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Пожежі в екосистемах Миколаївської області

02/10/2020

 Через свої природні особливості Миколаївська область традиційно відноситься до регіонів з високим, а часто і надзвичайним  рівнем пожежної небезпеки. Протягом останніх років з врахуванням змін клімату, які проявляються в підвищенні температури та зменшенні кількості опадів, ситуація з підвищенням рівня пожежної небезпеки стає все більш загрозливою.  

 

Згідно інформації  офіційного сайту ГУ ДСНС України у Миколаївській області 13 вересня поточного року було ліквідовано 17 пожеж на відкритих територіях,  14 вересня – 10 пожеж, 15вересня – 13 пожеж, 16 вересня – 8 пожеж на відкритих територіях, 18 вересня – 12 пожеж, 19 вересня в області сталося 9 пожеж.

 

20 вересня рятувальники, лісники та військові ліквідували пожежу на території урочища «Бузькі хутори» у Вознесенському районі, вогнеборці ліквідували пожежу на території Михайло-Ларинського лісового урочища у Вітовському районі, також було ліквідовано пожежу очерету у Новодеському районі.

 

 21 вересня в Миколаївській області в екосистемах виникли 14 пожеж, 22 вересня – 13 пожеж, 24 вересня – 20 пожеж, 25 вересня – 10 пожеж,   27 вересня – 20 пожеж. Таким чином, за останні два тижні вересня на відкритих територіях Миколаївської області сталося 149 пожеж.

 

11 та 17 вересня мали місце дві пожежі на  території природного заповідника «Єланецький степ»  - об’єкті природно-заповідного фонду загальнодержавного значення, де зберігаються унікальні  степові комплекси з значною кількістю рідкісних та зникаючих видів рослин та тварин, занесених до Червоної книги України. Масштабна пожежа на території відокремленої дільниці природного заповідник «Єланецький степ» в Новоодеському районі призвела до знищення рослинного покриву на 53 гектарах та пошкодження вогнем понад 500 дерев.

 

Цьогорічні масштабні пожежі в Харківській та Луганській областях демонструють підвищену вразливість природних екосистем перед вогнем. Пожежі завдають значних збитків та загрожують життю і здоров’ю людей. У 2001 році на території Кінбурнської коси сталася пожежа, під час якої було знищено лісові насадження на площі понад 1000 га. Станом на сьогодні, на території Кінбрунського півострову налічується 4 500 гектар соснових насаджень, що потребують відповідного захисту, як і всі ліси та інші екосистеми Миколаївської області.

 

 З метою посилення охорони лісів та територій об’єктів природно-заповідного фонду до Комплексної Програми охорони довкілля Миколаївської області на 2018-2020 роки включено природоохоронний захід  «Проведення профілактичних протипожежних заходів, спрямованих на запобігання знищенню чи пошкодженню вогнем об’єктів природно-заповідного фонду», виконання якого дозволяє забезпечити запобігання знищенню чи пошкодженню вогнем лісових насаджень на території природно-заповідного фонду Миколаївської області. В поточному році проведення відповідних заходів триватиме до листопада.

 

Однак враховуючи надзвичайну пожежну небезпеку, щоденну кількість займань та посушливі умови, постає питання підвищення готовності до протидії пожежам у природних екосистемах на всіх рівнях, в тому числі виникла гостра необхідність забезпечення адміністрацій регіональних ландшафтних парків Миколаївської області відповідною технікою, що дозволяла б здійснювати протипожежні заходи. Значні за площею території парків для запобігання виникненню та розповсюдженню вогню, потребують ретельного контролю, який не може бути забезпечений працівниками парків без відповідної техніки та обладнання. 

 

Важливим кроком у напрямку забезпечення пожежної безпеки є оснащення регіональних ландшафтних парків області протипожежним обладнанням, в тому числі перш за все – транспортом, що забезпечить оперативне реагування у випадках виникнення пожеж та дасть можливість перевозити обладнання та людей. 

 
За інформацією управління екології та природних ресурсів Миколаївської ОДА

 

Всі новини →