Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Алгоритм дій хворого у випадку, якщо лікар з яким підписана декларація знаходиться у відпустці, на лікарняному листі, або декларація укладена з лікарем в іншому населеному пункті

09/11/2020

 У понеділок, 9 листопада, під час онлайн-брифінгу експерт управління охорони здоров’я облдержадміністрації за напрямом «Загальна практика - сімейна медицина» Ольга Присяжнюк розповіла про алгоритм дій хворого, якщо лікар з яким підписана декларація знаходиться у відпустці, на лікарняному листі, або декларація укладена з лікарем в іншому населеному пункті.

 

На початку, Ольга Присяжнюк закликала всіх пацієнтів негайно повідомляти свого сімейного лікаря у разі появи симптомів коронавірусу або отримання позитивного результату обстеження методом ПЛР, якщо обстежувались за власним бажанням. 
 

 У разі якщо сімейний лікар не відповідає на телефонні дзвінки, Ольга Присняжнюк порекомендувала залишити відповідне повідомлення лікарю, використовуючи сучасні соціальні мережі, зателефонувати у реєстратуру або колл-центр медичного закладу працівники якого розкажуть про подальші дії хворого,  а у випадку якщо лікар з яким укладена декларація у відпустці або на лікарняному листі запропонують лікаря, який буде спостерігати пацієнта. В  певних колл-центрах наявний розділ з інформаційним повідомленням про дії пацієнта при появі перших симптомів коронавірусу, яку хворі можуть прослухати самостійно.
 

Крім того, Ольга Присяжнюк розповіла, шо робити хворому на коронавірус чи з ознаками цього захворювання, який тимчасово перебуває (тимчасово проживає) у м. Миколаєві, а декларація з сімейним лікарем укладена в іншому місті, області чи країні.
 

Вона зазначила, що згідно чинного законодавства пацієнт може зателефонувати в колл-центр медичного закладу і  отримати детальну інформацію ,що йому робити або звертається за медичною допомогою до лікаря в черговий кабінет при центрах ПМСД , який його оглядає та надає відповідні рекомендації незалежно від того чи укладена декларація з цим лікарем , та у разі встановлення діагнозу: підозра на COVID -19 видається направлення і викликається мобільна бригада для обстеження хворого методом ПЛР. В подальшому такий пацієнт інформує свого лікаря з яким укладена декларація та обговорює  з ним подальшу тактику лікування та може прийняти рішення про тимчасове переукладання декларації.
 

Наостанок Ольга Присяжнюк акцентувала увагу всіх хто ще не уклав декларацію терміново це зробити, оскільки медичний заклад отримує повідомлення про хворих на COVID -19 по територіальному принципу, а у випадку коли декларація відсутня виникають певні труднощі. Адже потрібно встановити медичний нагляд за цим пацієнтом, оформити листок непрацездатності якщо він офіційно працює та встановити круг його контактів.

 

Всі новини →