Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

На контролі Миколаївської ОДА соціальний захист населення в умовах децентралізації

26/01/2021

 Надання державної підтримки населенню на оплату житлово-комунальних послуг та реформування системи соціального захисту населення в умовах децентралізації. Про це сьогодні, 25 січня, йшлося на селекторній нараді з питань організації діяльності органів місцевого самоврядування щодо забезпечення здійснення державної політики у сфері соціального захисту населення в умовах децентралізації.

 

На початку наради заступник голови Миколаївської облдержадміністрації Олександр Трайтлі нагадав учасникам наради, що голова Миколаївської облдержадміністрації Віталій Кім ініціював можливість укладання прямих договорів з НАК «Нафтогаз України», що значно понизить вартість природного газу для населення.

 

Керівникам територіальних громад рекомендовано забезпечити взаємодію між органами соціального захисту населення та постачальниками енергоносіїв в частині проведення серед споживачів інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо соціальної підтримки при оплаті житлово-комунальних послуг.

 

Олександр Трайтлі зауважив, що на даному етапі є важливим утворення в усіх територіальних громадах структурних підрозділів з питань соціального захисту з метою надання допомоги жителям громади в отриманні пільг та субсидій для покриття витрат на оплату житлово-комунальних послуг.

 

«На даному етапі задача відділів соцзахисту ТГ – це формування справ по отриманню відповідних допомог і передача їх в районні управління соціального захисту населення для того, щоб вони їх нараховували і виплачували. Все це робиться для того, аби пришвидшити процедуру призначення допомог і їх виплати», - зазначив заступник голови облдержадміністрації.

 

Також було розглянуте питання моделі організаційної структури виконавчого органу сільської, селищної, міської ради з питань соціального захисту населення та захисту прав дітей з метою ефективного виконання власних і делегованих повноважень та функцій у сферах соціального захисту населення і прав дітей на рівні територіальної громади.

 

У структурі виконавчого органу сільської, селищної, міської ради (незалежно від кількості жителів) необхідно передбачити:

 

- утворення підрозділів з питань соціального захисту населення (юридичних осіб);

 

- служби у справах дітей;

 

- їх взаємодію з адміністраторами центру надання адміністративних послуг, іншими уповноваженими посадовими особами та суб’єктами господарювання, які діють на території громади.

 

Директорка департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Оксана Єльчієва вкотре наголосила на необхідності під’єднання робочих місць уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради та ЦНАП до інформаційної системи Мінсоцполітики ПК «Соціальна громада».

 

Головам територіальних громад було рекомендовано вжити заходів щодо збереження кадрового потенціалу працівників сфери соціального захисту населення шляхом переведення вивільнених працівників районних управлінь соціального захисту населення до підрозділів соціального захисту населення територіальних громад.

 

Окрім цього, Олександр Трайтлі повідомив присутніх, що сьогодні, 25 січня, відбулося позачергове засідання  регіональної комісії з питань ТЕБ і НС при Миколаївській облдержадміністрації щодо дотримання чинного законодавства, у тому числі з питань пожежної безпеки, безпечного утримання людей похилого віку, соціально малозахищених осіб в установах соціального захисту населення та території Миколаївської області.

 

За результатами засідання головам райдержадміністрації територіальних громад доручено провести перевірку всіх форм власності установ, надавачів соціальних послуг, що передбачають цілодобове перебування/проживання, нічне або денне перебування у приміщенні надавача соціальних послуг, соціальні послуги, що надаються екстрено (кризово) та допоміжні соціальні послуги.

 

Після виявлених вищезазначених установ, їх перелік надати управлінню з питань цивільного захисту облдержадміністрації.

 

Всі новини →