Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Захист посівів озимих зернових культур від шкідливих організмів у ранньовесняний період

29/03/2021

 Прогнозовані агрометеорологічні умови весни будуть сприятливими для розвитку всіх біологічних груп бур’янів, шкідників і збудників хвороб.  З початком весняної вегетації та в період весняного кущіння озимих з’явиться весняне покоління злакових мух і личинки, що відродяться продовжать пошкодження рослин. Збільшиться шкодочинність хлібного туруна, особливо на слаборозвинених з осені посівах. В цей час до них приєднуються і пошкоджують рослини хлібна смугаста блоха і п’явиця. З настанням оптимальних температур відбудеться заселення посівів озимої пшениці дорослим клопом черепашкою.

При весняному обстеженні посівів сумарно визначають пороги шкодочинності комплексу шкідників і при необхідності обробляють баковою сумішшю інсектицидів. При теплій і вологій погоді з’являється та інтенсивно зростає ураженість озимих зернових хворобами .  Це Борошниста роса (Erysiphe graminis), Септоріоз(Septoria tritici), Бура листова іржа (Puccinia rtcondita) і слід бути готовим до прогресування інших хвороб,тому що зернові колосові культури уражуються багатьма хворобами паразитарної природи. Недобір урожаю зернових від комплексу хвороб становить 12-18%, а в роки масового розмноження 25-50%. Серед хвороб можна виділити такі, що локалізуються в грунті, рослинних рештках та уражують насіння  й кореневу систему колосових культур та хвороби листкового апарату і колосу, які уражують культурні рослини в основному в після сходовий період вегетації культури. Надзвичайно важливим є обстеження посівів на предмет поширення шкідливих об’єктів, своєчасна діагностика та ідентифікація збудника. Проведення обробок повинно бути точно пов’язане з періодами,коли відбувається ураження та інтенсивний розвиток хвороби. Тому при застосуванні фунгіцидів враховується такий фактор, як температурний режим, фаза розвитку культури, що напряму впливає на ефективність роботи того чи іншого фунгіциду У фазу вихода в трубку проводять першу фунгіцидну обробку. Критерієм початку проведення захисних заходів є такі порогові значення розвитку хвороб: борошниста роса, іржасті хвороби – 1%, септоріоз понад 5%, гельмінтоспоріозні плямистості - 1% при вологості повітря 95-100%. Найбільше використовуються препарати з фунгіцидними властивостями, що містять діючі речовини групи триазолів, які працюють при температурі  +120-140С, препарати із класу стробілурінів при +100-120С. Але деякі патогени, наприклад борошниста роса, можуть розвиватися і починають інфікувати рослини вже при температурі +50С. Обприскування такими препаратами  може не мати ефекту, а зволікання з обробками призводить до накопичення інфекції та поширення хвороб. Уданому випадку найкраще використовувати препарати із діючими речовинами класу бендимідазолів, що діють вже при температурі +50-70С. Що стосується фази розвитку культури – поява прапорцевого листка це найбільш важлива обробка, тому що обприскування націлене на контроль хвороб двох верхніх листках, які забезпечують левову частину урожаю, Для забезпечення щедрого та якісного урожаю потрібно, щоб вегетативна маса рослин була вільна від інфекції.

Забур’яненість посівів навесні є однією з найбільших проблем при  вирощуванні озимих культур. Контроль за бур’янами здійснюється через систему обробітку грунту, сівозміну,агротехнічні прийоми та застосування хімічного захисту. Найбільшої шкоди в посівах серед біологічних груп завдають коренепаросткові  (зокрема осоти)  та зимуючі бур’яни (кудрявець Софії,підмаренник чіпкий ,злакові та інші) сходи яких  з’являться     восени. Розвиток цих бур’янів  в основному збігається з періодом розвитку культурних рослин. Терміни в які повинні проводитись гербіцидні обробки для кожної культури визначені досить чітко, вони як правило збігаються з найменш чутливою фазою озимих зернових, та періодом найбільш чутливої вази бур’янів. Обробіток потрібно проводити за певних умов –температури повітря, швидкості вітру, опадів. При виборі гербіциду для конкретного поля  потрібно враховувати видовий склад бур’янів  та ефективність препарату до даного виду.  В практиці широко використовується бакова суміш гербіцидів.

Невідємним елементом догляду за посівами є  внесення мінеральних та комплексних добрив, регуляторів росту рослин та мікроелементів. Вони стимулюють весняне кущення, розвиток кореневої системи та підвищується стійкість рослин стресових умов.                            

Використовувати пестициди і агрохімікати дозволені «Переліком…» при цьому під час проведення захисних заходів потрібно дотримуватись правил техніки безпеки та керуватися Державними санітарними правилами  ДСП 8.8.1.2.001-98  « Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві»

 

Головний спеціаліст                                                        Н. БРИЖАТА

Всі новини →