Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Нагляд після вакцинації проти COVID-19. Що слід знати?

15/07/2021

 В Україні десятки тисяч людей щодня щепляться проти COVID-19. Хтось робить це вперше, а хтось вже завершив вакцинацію.

 

Міністерство охорони здоров'я України дає поради, на що треба звертати увагу після щеплення, які реакції організму є нормальними, а після яких слід негайно звернутися до лікаря.

 

Ще у центрі вакцинації вас попередять, що після щеплення організм може реагувати на вакцину. Це нормально, оскільки в цей момент ваш організм вибудовує захист від вірусу.

 

Ось перелік можливих реакцій:

 

- почервоніння, біль, набряк у місці ін'єкції,

- лихоманка чи озноб,

- головний біль, біль у м'язах чи суглобах, біль у животі,

- збільшені лімфатичні вузли,

- нудота,

- втомлюваність,

- безсоння,

- запаморочення.

 

Зазвичай такі реакції минають за кілька днів, однак вам слід стежити за тим, як реагує ваш організм на щеплення, і в разі потреби консультуватися з сімейним лікарем. Не збивайте невисоку температуру і в жодному разі не намагайтесь самостійно «лікуватись» антибіотиками.

 

Інший ризик при щепленні – алергічні реакції. Такі випадки дуже рідкісні і зазвичай виникають в перші секунди чи хвилини після вакцинації. Саме тому медики просять зачекати 15-30 хвилин, щоб у разі потреби вам надали термінову допомогу.

 

Слід негайно повідомити сімейного лікаря, або звернутися до медичного закладу, якщо у вас після щеплення виникли такі симптоми:

 

- судоми,

- втрата свідомості,

- блювання,

- висип на тілі,

- сильний біль,

- температура понад 38°C,

- сплутаність мови.

 

Ці симптоми можуть бути ознаками іншого захворювання, яке збіглося в часі з вакцинацією і потребує своєчасного лікування.

 

Пам’ятайте, вакцинація рятує життя. Подбайте про себе та своїх рідних і запишіться на щеплення, якщо досі цього не зробили.

Всі новини →