Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

29 ВЕРЕСНЯ – НАЦІОНАЛЬНИЙ УРОК ПАМ’ЯТІ, ПРИУРОЧЕНИЙ ДО 80-Х РОКОВИН ТРАГЕДІЇ В БАБИНОМУ ЯРУ ТА ЗАХОДИ ПО ВСІЙ УКРАЇНІ!

29/09/2021

Cьогодні, 29 вересня 2021 року, в усіх українських закладах загальної середньої освіти відбудеться Національний урок, приурочений до 80-х роковин трагедії в Бабиному Яру

29-30 вересня 1941 року, в окупованому нацистами Києві, було проведено перший масовий розстріл військовими беззбройного цивільного населення. Загалом із 29 вересня по 11 жовтня 1941 року есесівці вбили майже все єврейське населення міста – понад 50 тисяч чоловіків, жінок, дітей. Тільки в перші два дні розстрілів було вбито майже 34 тисячі людей. 1, 2, 8 і 11 жовтня – ще близько 17 тисяч осіб.

Місцем масових розстрілів було обрано Бабин Яр – балку на північному заході Києва довжиною у два з половиною кілометри, яка місцями сягала 50-метрової глибини. Наприкінці вулиці влаштували ворота, за які людей пропускали групами по 30-40 осіб. Попередньо їх примушували роздягатися, відбирали особисті речі, потім поліцаї дубинками гнали жертв до проходів у насипах на краю яру. На протилежному боці сиділи кулеметники. Тіла розстріляних скочувалися по укосу на дно. Після того, як рів заповнювався 2-3 шарами трупів, зверху їх присипали землею.

Загалом за роки Другої світової війни у Бабиному Яру, за різними оцінками, полягло від 100 до 150 тисяч осіб – євреїв, ромів, караїмів, радянських військовополонених, учасників українського націоналістичного руху опору, пацієнтів психіатричної клініки та представників інших національних чи соціальних груп, яких окупанти вважали «зайвими».

Первомайщина теж має місця масового розстрілу євреїв в селі Лиса Гора, в місті Первомайську. Вшануймо,усіх  безневинно загиблих.

 

Всі новини →